Canibalizand viitorul copiilor nostri


De acord high-life-ul si cu dezmatul nivelului de trai, dar cu masura. Sa ne intindem cat ne este plapuma. Pai de unde atatea cresteri salariale peste cresteri salariale, daca tara e inca pe deficit bugetar, adica mai mult consuma decat produce, sau mai mult importa decat exporta, sau exporta materii prime si produse putin procesate cu adaos mic, importand produse si tehnologie cu adaos mare ?!.. De unde bani ?…

Vrem sa crestem nivelul de trai si de al egaliza cu cel vest-european? Ok, dar trebuie atunci sa stam jos si sa facem un plan in aceasta directie. In primul rand trebuie oprita furaciunea si economia neagra-gri. Apoi trebuie un boom de industrializare high-tech, energo-intensiva, sustenabila, ce sa produca mult, ieftin si cu valoare intrinseca ridicata. Apoi trebuie o noua clasa politica, o noua functionarime publica, o noua administratie. O noua educatie si atitudine. A new deal, ca sa parafrazam o etapa din dezoltarea raportorului nostru si al planetei, USA….

Romania

Nu in ultimul rand, trebuie sa ne apucam serios de munca si nu numai „pe ici pe colo”, abandonand atitudinea asistentiala a asteptatului perei malaiete sa ne pice exact in gurite. Nu cred ca sa stam toata ziua in genunchi implorand pronia cereasca, ori sa construim puzderia de temple si catedrale megalomane ofera o solutie placebo. Ba din contra, solutia este sa ne uitam in ochi unii la altii si sa facem un contract de desprindere de racilele trecutului, ca o pre-conditie de resetare si re-start natiune.

Sa ne aliniem in spatele unui plan „contractual” multianual. Sa facem un real parteneriat civic-politic-privat prin care sa punem in obiectiv sa reformam in bine tara. Iar apoi indirect, in „toamna”, nu avem cum sa nu culegem singuri, fara a mai cersi la intermediari creditori, uzufructul muncii noastre. Iar daca nu vom culege noi, ci poate copii si nepotii nostri, tot e bine. Se va dovedi ca nu am trait si facut inutil umbra pamantuli asta.

In concluzie, solutia vietii mai bune sta in capacitatea noastra de a ne depasi conditia. Intrebarea este daca dorim acest lucru ? Daca dorim sa ne asumam costurile, sau incercam sa tot fentam, sa ne alegem gratuit doar cu placintele, razboiul promitandu-l „gratios” generatiilor viitoare ?!

Aud ?!..

http://www.ziare.com/afaceri/salariati/noua-salarizare-a-bugetarilor-cat-vor-castiga-presedintele-romaniei-parlamentarii-si-primarii-1416863

„primus inter pares”

SorinPLATON

PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Canibalizand viitorul copiilor nostri și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s