Salariul minim in mitologia urbana


Contrar mitologiei urbane, ca orice cresteri centralizate de salarii (venituri) pentru cei ce muncesc, ar reprezenta de fapt un trafic mascat de influenta (si recunostinta) la adresa angajatilor publici, cei mai disciplinati si fideli alegatori, in fapt tinta cresterilor este in alta parte. Este vizata pe fond fortarea mainii celor mai zgarciti dintre angajatori, si anume corporatiile multinationale, chit ca la pachet nu se inchid si toate usile acestora prin care eludeaza si vor eluda plafonul de salarizare (si impozitare).
De fapt devalorizarea accelerata a leului, prezentata propagandistic de falitii nostri drept cresteri ale valutelor raportoare, reprezinta pe de-o parte debuseul alocarilor de beneficii formale, nesustinute de puterea economica, venita manipulativ din partea politicului, dar reprezinta si incrancenarea companiilor, de regula a celor cu capital strain, in a tine cu orice pret costurile per angajat (inclusiv cu salariile) cat mai reduse. Numai asa rapacii astia isi asigura marja de profit scontat, adica ratiunea lor capitalista de a fi.
sinecuri_de_slugi_locale
In lipsa investitiilor in tehnologie, in continuare liota exploatatoare mizeaza doar pe forta de munca ieftina, pe infrastructura formala si pe logistica industriala (plus raptul resurselor naturale) cat posibil gratuite, ca altfel capitalul strain va parasi in graba aceasta neo-colonie epuizata, cum a devenit in timp Romania. Asa ca incep sa ma uit cu alti ochi la actiunile guvernului Ungariei, al Poloniei, ce mai nou sunt puse pe nationalizari masive… Acestia or fi inteles ca daca nu ai grija de propriul popor, acesta te va trada,.. inclusiv prin disolutie. Dar asta nu se pune cred si-n cazul Romaniei, in care din 89 incoace parca a fost condusa de vatafi si ajutoare de stapani de sclavi, si nu de romani, pentru romani.
In concluzie, da, este nevoie de cresterea salariului minim, chiar daca nu se justifica prin cresteri corespondente de venituri bugetare. Sau mai bine zis, da, este nevoie,  dar sa se faca in contul cresterii economice facute de partea „privatizata” coporatist al economiei romane, si care prin artificii si inginerii financiare, isi repatriaza in intregime profitul (nedeclarat), lasandu-ne si batuti si si in curul gol.
„primus inter pares”
sand.in.wind
PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Salariul minim in mitologia urbana și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Salariul minim in mitologia urbana

 1. N-ai prea nimerit-o cei mai zgîrciți angajatori sunt capitaliștii romîni nu multinaționalele, nu pentru că n-au educație sau dorința de a plăti mai mult ci pentru au avengură mică și spatele scheletic, adică că n-au capital și nici acces la finanțare bancară ca o multinațională. Și atunci, la fel ca înainte de ’89, pentru a avea destui bani pentru investiții trebuie să facă economii în altă parte, angajează mai puțini salariați (valabil doar după ’89), îi plătesc cu salariul minimim (înainte de ’89 creșterile salariale erau bine chibzuite), și trag de ei cît pot de mult cu ore suplimentare. Program de austeritate nu foarte diferit de cel de dinainte de ’89 dealtfel.

  Ce e adevarat e că astfel, printr-o exploatare mai eficientă a capitalului uman, multinaționalele au profituri mai mari ceea ce înseamnă că pot pune deoparte mai mult decît își permite patronul cu capital 100% autohton de unde senzația multora că sunt mai zgîrciți. Faptul că plăcinta e mai mare nu înseamnă că firimiturile care cad de la masa stăpînului sunt mai mici chiar dacă rămîn tot firimituri.

  Blestemul angajatului din romînistan e să fie angajat la patron romîn, să lucreze și sîmbăta și duminica pe salariul minim pe economie fără a fi contabilizate ca ore suplimentare, și să știe că patronul plătește contribuțiile sociale cînd poate nu cînd trebuie pentru că în fiecare lună patronul e la un pas de faliment și trebuie să decidă ce plătește mai întîi furnizorii, angajații, sau contribuțiile sociale și impozitele datorate fiscului. Aterizarea unei multinaționale într-un astfel de deșert sărac în capital e o binecuvîntare pentru toată lumea nu un blestem chiar dacă angajările vor fi tot pe salariul minim pentru că ai măcar o siguranță mai mare a locului de muncă.

  Pretinsa lipsă a investițiilor în tehnologie e o altă marotă care nu se susține pe teren din moment ce din totalul investițiilor în tehnologie din economie partea leului o au tot multinaționalele nu companiile cu capital romînesc. Iar aici evident că cea mai mare vină o are sistemul bancar care altfel dă credite unei multinaționale care are garanții și cu totul altfel unei companii romînești care nu prea are ce garanții să ofere din moment ce e la început de drum. E e însă iar adevărat e că aceeași multinațională are un volum de investiții incomparabil mai mare în țările unde dă și salarii mai mari pentru că doar acolo sunt justificate de nevoia de a susține costurile mai mari printre altele și cele cu salariile angajaților care se traduc în eforturile de se menține pe o piață mai competitivă.

  Și eu susțin creșterea salariului minim și admir Ungaria și pe premierul Orban pentru curajul de a se bate atît cît se poate într-o economie globalizată și din interiorul UE pentru consolidarea capitalului național și reducerea pe cît posibil într-un cadru economic capitalist neo-liberal a porțițelor prin care multinaționalele își transferă profitul în alte buzunare. Ceea ce de altfel a făcut și Putin în Rusia, unde am avut o reprivatizare nu o naționalizare destul de agresivă încît nu i se va ierta niciodată de occident curajul de a le smulge tortul din brațe.

  Deaia am și votat PSD-ul. Problema e că și PSD-ul și ALDE, teoretic reprezentantul capitalului romînesc nu a multinaționalelor, sunt extrem de timide vizavi de problema împărțirii tortului. Urmărirea cu consecvență a obiectivului creșterii salariului minim și pentru anumite categorii, medici și învățători, mult peste salariul minim e un bun început care nu poate fi decît salutat pentru că austeritatea așa cum a fost aplicată în regimul bocbocboc cel mic n-a însemnat decît hai să facem noi economii, salariați de stat + privați + pensionari, ca să poată fura ei mai mult prin investiții mai mari care chipurile susțineau creșterea economică al unora ca ghiță’

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s