Prin cenusa imperiilor


Mai presus de orice risc pentru o „stare de ocupatie” sub armate straine, trebuie vazuta pragmatic situatia. Ia sa vedem ce nivel de trai au regiunile unde armata americana are baze militare de anvergura. Ce sa spunem de Hawaii, de Coreea de Sud, dar ce sa spunem de Germania sau tari musulmane ale grupului OPEC? In toate, siguranta existentiala si asigurarea disciplinei sub umbrela democratiei au creat indirect prosperitate, pentru ca toata lumea e constienta ca patriotismele trec majoritar prin stomac.

In acelasi timp, da, exista un risc in crestere exponentiala, raportat la nevoia de inarmare si securizare a Romaniei pe mana yankeilor, dar situatia trebuie vazuta si ca o cale nesperata de crestere a autoritatii si respectului (generat de frica) tarii noastre in mentalul tertilor adversari. O Romaniei securizata si puternica ii este de bine in primul rand ei insasi, si abia pe urma intereselor colaterale ce decurg de aici. Din fericire si sansa, ca tara matura si autonoma am demonstrat deja faptic, ca increderea si parteneriatul unor poli globali majori de putere se obtin greu, si numai prin seriozitate, predictibilitate, determinare si abnegatie, adica calitati care in cele din urma definesc starea de sanatatea a unui stat.

noi_marea-muta

Fratia si vecinatatea cu Rusia nu ne-a dus in istorie la prea mult progres, Rusia gresind tactic fata de noi, crezand ca daca ne-au asasinat prin siberii, resursa umana intelectuala, morala, autoritara, nationalista, daca ne-au dezmembrat prin Basarabia si Bucovina, daca ne-au faliat si radicalizat prin celebrul razboi romano-roman (de azi), daca ne-au pervertit moral, daca ne-au exploatat economic in numele unor reparatii de razboi (WWII) desi Romania a fost declarata parte in infrangerea nazismului, toate astea si multe altele, ne-au lasat sa intelegem ca Rusia are numai interese meschine fata de noi, nu si amicalitate, au facut in timp in constiinta publica romaneasca, ca Rusia sa fie asociata definitiv si total, imaginii unui raptor si a unui pericol fundamental existential. Iar toate astea sunt azi in masura sa ne faca sa ne aliem cu principalul adversar al Rusiei neo-imperialist-hegemonice, dupa cum ne fac si sa rupem de la gura copiilor si parintilor nostri, pentru a ne cumpara mijloace miltare defensive si ofensive de ultima generatie, care sa ne garanteze, ca chiar daca nu vom suprima inamicul, macar sa-l facem sa sangereze masiv, astfel sa-i genereze costuri ce sa-l faca sa gandeasca de mai multe ori inainte sa ne atace.

Apoi ce invataminte avem de tras din conduita Coreei de Nord vis a vis de comunitatea internationala? Ei bine, fiind agresiva, bine inarmata si motivata, din deseul lumii a ajuns dintr-o data un VIP planetar, caruia nesperat i se acorda toate onorurile. Dar stiti de ce asta? Pentru ca lumea este populata doar de lasi si fatarai debusolati de mocirla corectitudinii politice, iar barbatia, curajul si principiul ii sperie. Lumea actuala este definita sa existe si sa creasca exclusiv in tenebre si nu si in lumina. Si atunci, lumina si „tupeul” ii sperie. Pe undeva Coreea de Nord joaca azi rolul Daciei de demult, iar USA pe cel al Romei antice. In prima instanta Roma a umplut de mita conducatorii daci, si asta doar pentru a-si asigura, chiar si imoral si vinovat, o liniste pentru viata lor de desfrau. Si chiar daca mai apoi dacii au exagerat in barbarie si nu au stiut sa-si joace cartea diplomatiei, invatamintele istoriei au ramas.

627x0

Romania nu va conta in ecuatia regionala si globala decat daca va dobandi un mare potential militar defensiv – ofensiv, decat daca va deveni tupeista si curajoasa, decat daca isi va sti sa-si ralieze cetatenii si aliatii unui plan si unui ideal comun de tip win-win.

PLATON

cropped-s-platon-111.jpg

„primus inter pares”

 

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s