Alegeri 2004-Distribuirea puterii

de Elena SANDA

                 După alegerile din 2004 s-a vorbit despre o bipolarizare pe scena politică din România, invocându-se faptul că există două mari formaţiuni aflate în raport de opoziţie. Deşi învinsă în alegerile parlamentare, Alianţă DA a fost marea câştigătoare. Entuziasmul momentului dădea ca sigură o fuziune a Partidului Democrat şi a Partidului Naţional Liberal, fuziune care ar fi dus la crearea unei formaţiuni puternice de dreapta în România.                Formarea Guvernului a reprezentat momentul cheie deoarece s-a putut observa că sistemul bipartidist a fost doar o iluzie, neexistând acea formaţiune dominantă care să dea naştere unui cabinet monocolor. Actualul Guvern a luat naştere conform intereselor de moment. Ca dovadă, PUR (actualul PC), ,,soluţia imorală”, intrat în Parlament pe listele Uniunii PSD-PUR, este inclus în Guvern alături de cele două partide din Alianţa DA şi UDMR.                Faptul că nu s-a putut crea un Guvern monocolor demonstreză lipsa de maturizare a sistemului de partide românesc. Partidele sunt încă în cautarea unei identităţi proprii fără a fi dispuse să cedeze în faţa partenerilor politici. Problema cea mai mare în legătură cu fragilitatea şi calitatea sistemului de partide din România ţine în primul rând de faptul că, de cele mai multe ori, angajamentele şi promisiunile făcute electoratului sunt uitate imediat după alegeri.               Este binecunoscut faptul că cei care au votat în anul 2004 cu Alianţa DA au avut aşteptări legate de viitorul proiect politic care se anunţa a fi o contrapondere la ceea ce însemnase PSD-ul între 2000 – 2004.                Ca şi PUR, UDMR a anulat înţelegerea anterioară cu PSD-ul, partid cu care făcuse echipă între 2000 – 2004. PUR reprezintă un caz special. Este un partid mic care încearcă să profite atât de greşelile adversarilor, cât şi de cele ale aliaţilor politici de moment. Drept exemplu, intrarea în Parlament pe listele Uniunii PSD-PUR, votarea candidaţilor PSD pentru Preşedinţia Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi participarea la formarea Guvernului alături de Alianţă DA, respectiv fostul adversar din campania electorală.                 Cu o majoritate fragilă în Parlament, actuala guvernare a avut parte de probleme încă de la începutul mandatului. Interesele şi orgoliile fiecărei formaţiuni care a contribuit la formarea Guvernului sunt motive de a specula fiecare posibilitate de maximizare a câştigului în defavoarea partenerilor de Guvernare.

               În prezent nu există un partid dominant în România. Sistemul politic este încă  în tranziţie iar politicienii nu au ajuns încă la maturitatea care să le permită să aibă şi alte preocupări în afară de luptele interne şi polemicile televizate. Din punct de vedere configuraţiei sistemului de partide în România, luând în considerare experienţa de după 1990, nu putem vorbi în acest moment despre existenţa unui sistem bipartidist.

               În logica celor spuse mai sus, coaliţia de guvernare formată după alegerile din decembrie 2004 este dovada unui sistem politic în care puterea este distribuită în cadrul unei coaliţii largi de partide.          

 

Un răspuns la Alegeri 2004-Distribuirea puterii

  1. Tips Beauty zice:

    I ve been reading along for a while now. I just wanted to drop you a comment to say keep up the good work.

    Joan
    Tips Beauty

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s