Societatea civila in Romania

de Elena Sanda

Societatea civila si rolul ei in viata publica postdecembrista reprezinta subiecte abstracte pentru publicul larg. De altfel, multi dintre membrii societatii civile ii uita adevarata menire, ajungand sa ignore problemele celor in numele carora lupta. Tranzitia de la statul totalitar, in care cetateanul era un simplu supus, la statul democratic, in care cetateanul devine actor cu drepturi depline la luarea deciziilor, a presupus preluarea unui sistem bazat pe pluripartidism, legislativ ales si alternanta la guvernare. Cele mentionate anterior sunt in stransa legatura cu existenta culturii civice.
Societatea civila nu este, sau cel putin nu ar trebui sa fie, un concept lipsit de substanta. Trebuie privita drept un mecanism viu, format din cetateni care din proprie initiativa se asociaza in functie de agenda personala pentru a participa la viata publica.
Cheia participarii active in sfera publica sta in finalitatea acestui demers, mai precis in ceea ce americanul numeste „making a statement“. Membrii societatii civile au ca moto apararea si aducerea pe agenda publica a intereselor populatiei.

In mod eronat, in Romania societatea civila este asociata doar cu reactiile la mediul politic. Segmentul politic este deosebit de important deoarece are impact la toate nivelurile societatii. Cu toate acestea trebuie avute in vedere si segmentele ce tin de latura culturala, economica sau sociala.
O alta confuzie frecventa este aceea de a asocia societatea civila doar cu ONG-urile. Or, societatea civila este reprezentata si de organizatiile politice, sindicate, cluburile sportive, institutiile culturale, organizatiile religioase sau miscarile ecologiste. Cele mentionate anterior exista pe hartie in Romania secolului XXI, dar activitatea lor fie lipseste cu desavarsire, fie nu este indreptata spre dezvoltarea comunitatii.
Marea problema a societatii civile este reprezentata de insasi societatea pe care o reprezinta. In Romania, lipseste componenta voluntara a cetateanului, ceea ce face ca proiectele reprezentantilor societatii civile sa fie sortite esecului. In tarile cu o democratie avansata este chiar laudabil sa ai trecut in CV activitati de tip voluntariat. Sistemul romanesc nu ofera oportunitati pentru valorificarea activitatii de voluntariat, ceea ce face ca organizatiile nonprofit sa duca lipsa de capital uman.
Or, fara capital uman nu prea ai mijloacele de a produce schimbarea la nivel social.

Problemele societatii romanesti sunt strans legate de conceptul de tranzitie postdecembrista1. Utilizat excesiv in ultimii 16 ani, termenul mentionat presupune trecerea unei societati de la sistemul comunist la cel capitalist. Aceasta trecere putea fi realizata doar de noua clasa politica care urma sa opereze doar la nivel institutional. Astfel, se presupune ca odata create premizele unor schimbari dupa tiparul occidental, respectiv noile institutii2, se asteapta rezultatele pe care le pot genera acestea la nivelul societatii. Contrar asteptarilor, persoanele angrenate in sistemul politic si economic de dupa 1990 s-au adaptat noilor conditii, speculand disfunctionalitatile unui cadru imatur inca din punct de vedere al valorificarii regulilor institutionale3.
Pe acelasi sistem s-a dezvoltat si societatea civila in Romania, adoptandu-se mai intai o forma preluata din sistemul occidental. Existenta societatii civile era o conditie sine qua non pentru instituirea unui sistem democratic in Romania. Tinand cont de cele aratate anterior, societatea civila din Romania este o constructie fara o baza solida, deoarece in mod normal o astfel de societate apare pe baza mobilizarii cetatenilor si nu poate fi impusa de stat.
La nivelul noilor democratii au fost identificate urmatoarele caracteristici ale societatii civile: insuficienta la nivelul finantarii, dependenta excesiva de finantarile externe, prezenta in special in marile centre urbane, tendinta de a se opune guvernarii si nu de a coopera cu aceasta, slaba organizare care face ca activitatea de lobby sa nu fie utilizata la nivel maxim4.
Intr-adevar, majoritatea organizatiilor nonprofit din tara noastra supravietuiesc din surse de finantare externa. Discutand recent cu o persoana aflata intr-o functie de conducere intr-un ONG, am abordat subiectul redirectionarii a 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit. Recunosc ca aceasta campanie nu m-a atins in niciun fel, din simplul fapt ca nicio organizatie nu m-a convins ca merita cei 2% din venitul meu.
Poate e mult spus „a merita“. Sunt convinsa ca dezvoltarea societatii civile este necesara in Romania, dar organizatiile despre care vorbim nu se dovedesc abile in a tine pasul cu timpurile. Este nevoie de un marketing agresiv pentru a convinge. Daca ma hotarasc sa dau 2%, mi-ar placea sa stiu cam cum vor fi folositi banii aceia, si cand spun aceasta, ma gandesc ca vreau ceva concret. Mai mult decat „veti sprijini cresterea gradului de democratizare, veti ajuta la procesul de responsabilizare sociala“. Imi doresc sa stiu cum ma vor ajuta pe mine sau pe cei de langa mine actiunile unei organizatii. Vreau programe care sa ma convinga, vreau sa simt ca mi se adreseaza mie si celor ca mine.
Aceeasi incapacitate de a comunica si promova face ca in spatiul public sa apara doar cateva personalitati reprezentand societatea civila. De cele mai multe ori acestia se confunda cu societatea civila. Acest lucru este bizar tinand cont de faptul ca societatea civila nu vizeaza consolidarea unor personalitati ci promovarea intereselor cetatenilor.
Semnele de intrebare privind activitatea si succesul reprezentantilor societatii civile vin din faptul ca nu exista un raport care sa specifice cate astfel de organizatii sunt active in spatiul public si care sunt rezultatele programelor desfasurate de acestea. Fara rezultate vizibile activitatea reprezentantilor societatii civile nu poate fi evaluata. In consecinta ne putem multumi ca avem societate civila. Ramane de vazut ce facem cu ea.
1 – A se vedea  Vladimir Pasti, 2006, p.73;  Tranzitia este definita drept o etapa in evolutia unei societati si presupune existenta unei vointe din partea clasei politice de a schimba societatea pe care o conduce. Astfel, „tranzitia este un proces de schimbare a societatilor alternativ celui «clasic» , de evolutie pe baza schimbarilor la nivel profund, al caracteristicilor sociale, economice si culturale ale societatilor“ .
2 – Conform James G. March & Johan P. Olsen, martie 2005, institutiile sunt „un amalgam de structuri, reguli si proceduri standard de activitate, care  au, in cea mai mare parte, un rol autonom in viata politica“.
3 – Vladimir Pasti se refera la acest fenomen utilizand denumirea de „tranzitie spontana“.
4 – A se vedea http://www.civicus.org/new/media/ Europeancivilsociety.pdf, 4 august 2006, ultima accesare.

15 răspunsuri la Societatea civila in Romania

 1. Ion Hoinaru zice:

  Eu cred că Societatea Ci\vilă din România, ar trebui să se ocupe și de problemele principale ale țării, nu numai e flecuri. Încep o groază de alegeri și dacă se fac tot după regulile vechi, făcute de PSD, o să lătrăm la lună încă 4-5 ani de zile. Cred că înainte de alegeri, trebuie forțată actualizarea legii electorale, în conformitate cu interesele țării, că cea de acum, favorizează o șleahtă de pungași. Cred că și la Constituție se mai poate umbla, pentru a-ntări mai mult autoritatea președintelui. România nu are nevoie de 460 de parlamentari. Fiecare județ, să fie reprezentat în parlamentul țării, doar de doi deputați și un senator. La europene, din fiecare partid mai important, doar un singur repezentant. Ajunge cu risipa din bugetul țării. Miniserul ăla al dezvolării nu-i necesar. Toate rezervele țării să fie administrate de de ministerul de finanțe. Poate că mai sunt și alte mari probleme de rezolvat. Deșteptarea, până nu-i prea târziu.

  Apreciază

 2. Societatea civilă din Romînica e timpul să învețe să scrie în limba romînă! Lipsa diacriticelor ne dă una din coordonatele stării jalnice în care se află societatea civilă de la noi. De putori ce suntem nici diacritice nu știm sau nu vrem să folosim cînd scriem, da’ tot ne visăm formatori de opinie și intelectuali, tot mai sperăm la o implicare mai activă a restului societății civile, ăia care nu se implică în munca voluntară nici picați cu ceară, adică eu, pentru asanarea stării deplorabile în care ne aflăm. Cînd lucruri simple, care cer un efort minim, nu le putem îndeplini pentru că nu vrem de ce ne mai văităm că nu se poate?

  De ce nu se poate? Avem dovada, pusă negru pe alb de autor, aici! Nu putem pentru că nici să scriem corect pe net nu putem! Deaia!

  Apreciază

 3. valeria zice:

  daca sanatate nu avem….atunci de ce mai traim an romania?
  cum putem sa dormim daca nimic nu se face bine?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s