Papa Ioan Paul al II-lea

de Negura Raducanu Disparitia Papei Ioan Paul al II-lea a provocat o vie emotie nu numai in lumea catolica. In legatura cu importanta politica pe care a jucat-o acest inalt prelat, merita sa reproducem un pasaj dintr-un interviu
acordat de el ziarului italian „STAMPA” din 2 noiembrie 1993:
Intrebare : De ce comunismul a avut un asemenea succes in istorie si cum explicati faptul ca el reprezinta inca o forta in unele tari occidentale ?
Papa Ioan Paul II : Comunismul a avut succes in acest secol ca o reactie la un anumit tip de capitalism excesiv, salbatic, pe care il cunoastem cu toti bine. Ajunge sa luam in considerare enciclicele cu caracter social „Rerum Novarum” in care Leon al XIII-lea descrie situatia muncitorilor din vremea sa. Acest capitalism a fost descris in modul sau si de Marx. Realitatea sociala arata fara indoiala asa si era rezultatul sistemului, al principiilor capitalismului ultraliberal. S-a nascut deci o reactie fata de aceasta realitate, o
reactie care s-a desvoltat si a dobandit un caracter consensual intr- un mediu larg, nu numai acela al clasei muncitoare, ci si printre intelectuali. Multi dintre acestia gandeau ca poate comunismul ar fi capabil sa amelioreze calitatea vietii umane si astfel multi intelectuali au acceptat colaborarea cu autoritatile comuniste. Apoi la un moment dat si-au dat seama ca realitatea era diferita de ceeace gandeau, iar unii dintre ei, mai curajosi, au trecut in opozitie.
Intrebare : V-ati luptat cu energie si pasiune impotriva comunismului. Acum in tarile care s-au eliberat de comunism, domneste degradarea morala, se raspandesc drogurile si prostitutia. Se intampla oare cateodata sa va puneti intrebarea daca merita intradevar sa fie infrant comunismul ?
Papa Ioan Paul II : Cred ca e gresit sa punem problema in acesti termeni.
Lupta impotriva sistemului totalitar ce se definea drept comunist sau socialist era desigur legitima. Dar e tot atat de adevarat ca se gasesc „germeni ai adevarului” chiar si in programul socialist. Este evident ca acesti germeni nu trebuie distrusi, nu trebuie sa se piarda. E necesara azi o confruntare precisa si obiectiva asociata unui sens clar al discernamantului. Cei care imping spre un capitalism fara limite, au tendinta de a disconsidera
chiar si lucrurile bune realizate in comunism : lupta contra somajului, atentia acordata celor saraci, etc. Dar in sistemul comunist, protectionismul excesiv al statului a avut si consecintenegative. A disparut initiativa privata, s-au raspandit inertia si pasivitatea. Acum, odata schimbat sistemul, lumea nu are experienta, nu are capacitatea de a lupta pe cont propriu, s-a dezobisnuit de responsabilitatea personala. In acelasi timp exista si persoane intreprinzatoare care au aratat ca au spirit de initiativa economica, oameni care au stiut sa profite de dezordinea initiala pentru a se imbogati, nu totdeauna in mod corect si onest. O parte dintre aceste persoane sunt chiar membri ai fostei nomenclaturi. Aceasta trecere de la un sistem la altul presupune dupa cum se vede multe dificultati. Iar costurile tranzitiei sunt ridicate : somaj, saracie si mizerie.
Intrebare : La Riga, in timpul calatoriei pe care ati facut-o intarile baltice ati spus ceva surprinzator : ca exista un sambure de adevar chiar in marxism .
Papa Ioan Paul II : Dar asta nu e o noutate ! A fost mereu un element al doctrinei sociale a bisericii, o spunea si Leon al XIII- lea si nu putem decat sa o confirmam. De altfel este si punctul de vedere al oamenilor de rand. In comunism exista o preocupare pentru social, in timp ce capitalismul e mai degraba individualist. Aceasta atentie acordata socialului in tarile foste comuniste a avut un prêt foarte ridicat, ducand la o degradare in multe domenii a vietii cetatenilor. Dar la originea numeroaselor probleme sociale si umane grave cu care se confrunta Europa si lumea intreaga se gasesc si manifestarile degenerate ale capitalismului. Desigur, capitalismul de azi nu mai este cel de pe vremea lui Leon al XII-lea. El s-a schimbat iar aceasta in buna parte si datorita gandirii socialiste. Capitalismul a introdus protectia sociala, iar datorita sindicatelor a initiat o politica sociala sub controlul statului.In unele tari din lume insa el a ramas in starea sa „salbatica”, aproape ca in secolul trecut. Abuzurile capitalismului trebuie condamnate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s