Cele 1,2, si chiar “n” Romanii

de Sorin Platon  

In ultimul timp, pe zi ce trece se intampla ceva ciudat cu “eterna si fascinanta Romanie”. Un sentiment de profunda alienare existentiala incepe sa toarne plumb in constiinta noastra civica si sociala. Suntem o societate tot mai bezmetica, in profunda criza identitara. In lipsa de motive plauzibile ce sa ne amorseze cu un minim de optimism, ce sa ne dea scopul, sensul, energia vietii de zi cu zi cadem in haul melancoliei suicidare.

Ce intelege romanul ca se petrece cu el, cu “locurile” lui cu lumea asa cum o percepe mai mult sau mai putin distorsionat de manipularile perverse interesate. De ce nu reuseste sa-si mai regaseasca cadenta vietii molcome conservatoare care daca nu a generat o societate infloritoare pe tipic occidental cel putin la trecut ca o barca prin oceanul de greutati a vremurilor?!

Ce se intampla cu noi?, Ce rost mai avem in aceasta lume?, Oare nu suntem o cantitate dispensabila menita sa serveasca la nesfarsit unor eterne meciuri de ping-pong  ocult cu constiinte?, De ce ne forteaza civilizatia informationala sa ne aliniem canoanelor omului de tip nou…”omul-stres”?…Intrebari, intrebari,…intrebari existentiale, intrebari ce rascolesc constiinte, intrebari ce forteaza relevarea laturii filozofice a romanului.

Intelectuali rasati din stanga sau dreapta scenei politice nationale, in lipsa de ocupatie justificatoare satisfacerii propriului  ego, debusolati sau chiar rau intentionati contribuie la mentinerea acestei stari de alienare. Cand se vorbeste de tara noastra ca un tot, frecvent se sustine ideea unei evolutii neunitare, pe mai multe paliere (ce nu se vor intersecta niciodata), pe mai multe viteze (unii mergand ca racul, altii pe contrasens..), ba chiar existenta mai multor Romanii.

Exista un sambure de adevar in ratiunea acestei supozitii.Groso-modo evident ca nu toata lumea se poate comporta unitar in sfera socio-economica pe sistemul omului de tip nou promovat de apostolii globalismului; Activitati, pregatiri profesionale, conditii locale, destine diferite, in mod evident ca vor determina evolutii pe paliere diferite. Este rauvoitoare impartirea taxonomica a tarii noastre in mai multe unitati pe acest gen de criterii; Adica alte tari mai mult sau mai putin evoluate nu manifesta similitudini evolutive? Nu am auzit de intelectuali americani sa vorbeasca de mai multe USA sau de francezi vorbind de 3 , sau “n” Frante…

Este cel putin ciudat ca mai mult noi, romanii, dintre alte natii, avem “talentul” perfectiunii in segregare.. Aceasta caracteristica este dusa din pacate la un nivel de sport national; Nimeni nu se pricepe mai bine ca noi sa ne dinamitam propriile creatii, fiinta nationala in definitiv.

Evident ca exista mai multe Romanii daca insistam in identificarea lor; Avem o Romanie a politicienilor, una a omului mistic, una a manelistilor, una a minoritarilor nationale sau sexuale si exemplele ar putea continua la nesfarsit dar mult mai plauzibil ar fi sa prezentam aceste “mai multe” Romanii ca o zbatere si manifestare interioara in sufletul fiecaruia dintre noi, mai mult sau mai putin pe masura background-ului.

Evenimentele din 1989 ne-au gasit nepregatiti, chiar tarati, in capacitatea de a functiona corect pe principiul civismului fair-play-ului, sau in cadrul sferei social-politice. Lipsa practicii democratice, lunga si totala izolare a produs handicaparea noastra ca entitati rationale echilibrate si de aceea am fost si poate mai suntem predispusi manipularilor.

Cliseul mai multor Romanii din afara sau din interiorul nostru, suprapus permanentei agresiuni informationale, grijii sigurantei economice si imperfectiunilor societatii post-decembriste ajung sa ne satureze dorinta de bine, de socializare, de viata in definitiv. Ne izolam tot mai mult de semenii nostri, de apropiatii nostri, ne izolam chiar si de eul nostru, ne alienam cu altecuvinte. Singuratatea, tristetea, insatisfactia tinde sa fie esenta trairilor noastre interioare.

Din fericire nu de pesimism avem nevoie noi acum in pragul marilor schimbari ce se prefigureaza pentru statutul tarii noastre. Europa nu are nevoe de “mai multe Romanii”, de handicapati, sau de melancolici patogeni; Ei si noi avem nevoie sa ne adunam, sa ne eliberam de toate racilele tranzitiei tarii noastre spre democratie. E nevoie sa renastem din propria cenusa.…Avem nevoie de o singura Romanie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s