Mioritza Reloaded

de Sorin Platon

 

 

Ei bine dragii mosului, “a fost odata ca niciodata ca de nu ar fi nu s-ar povesti” este o introducere clasica în mirifica lume a povestilor romaneşti.

            “Se facea odata” ca nişte lupi de mare s-au aliat cu niste lupi de munte, si si-au facut o asociaţie lucrativa de exploatat mioare şi bovine naive, infometate si dornice de orice numai nou sa fie.

Copitatele, mai de la tzara, mai de la margine de shantz urban, in special cele cu inclinatzie spre munci intelectuale, sau studioase au hotarat odata in cadrul sedintelor din sindicatele profesionale afiliate pe langa laptariile zonale ca e de ajuns cu, coruptia practicata la modul desantat de catre baci (presedintii de stani);

“Ne-am saturat sa ne mulgeti pana ajungem piele şi oase, indiferent de sex” erau frazele de exprimare isterica a maniei proletare de pe bannere-le de lupta. “Nu ne vindem pasunile” erau indemnurile mobilizatoare lansate de cei cu timbru si coarne mai autoritare. Masculii şi femelele alfa dintre necuvantatoarele exploatate au decis la unison sa ia atitudine oriunde si prin orice mijloace; Jugurile si hamurile trebuiau spalate neaparat in vazul lumii; Mioritele şi baltzatele neaoshe trebuiau musai, la indemnul “simenthalelor” şi muflonilor de peste mari si tari, sa arate ca sunt “barbate” si ca nu se mai poate continua viata în atari condiţii de exploatare “intensiva”.

Ce faceau bacii incriminati in tot acest timp? Erau ei uniti în cuget, muget si-n simtiri? Nu stim sa raspundem cu exactitate. Baci erau cu siguranta toti. La muls se pricepeau dupa stiinta si posibilitati: Unii cu smecheria, prestidigitatia iuteniei de mana, iar altii cu ditamai motomulgatorile de inox. Ce mai tura-vura, laptele trebuia să curga garla zi-noapte; Eficienta muncii era discutabila avand in vedere ca nu se materializau cascavalurile pe masura raurilor “caii lactee” dar asta e …Mai o stana de vara dosita, mai un IMS cu motor diesel, mai o fabricuta de prelucrare puf de broască, ce mai …urshi cu fatza umana dedulciti la miere.

Bacii cu shcoala vietii absolvite în perioade de mai trista amintire, nu-si permiteau totusi sa treaca peste o anumita limita a bunului simt cu …”ruptul pielii”de pe copitate. Gardul era facut gard, cainii ciobanesti erau ca stanca, ciomegele nationale, desi nu rivalizau cu cele chip-ate “Intel” ca ale colegilor cu ochi oblici de pe muntele Fuji si ca a celor cu pielea rosie pe fund-comansi din Arizona, parca erau totusi destul de ergonomice in indoit coaste; Fanul si concentratele desi nu suficiente erau însotite periodic de sarbatori campenesti pentru adormirea spiritelor neinblanzite….La sedintele de analiza (tot mai frecvente) a sindicatului pe ramura exploatare, bacii au început sa nu se mai întzeleaga la cota de zar şi momitze de batal ce trebuiau cotizate pentru “bunul mers general”…; Ma rog… s-a observat “din tribune” ca bacii vranceni si mai ales cei moldoveni, din spirit “antreprenorial” dus la absurd au început sa reteze si din mustătile si urechile behaitoarelor, situatie de neacceptat pentru baciul ungurean, responsabil cu strategia de imagine si multiplicarea-reproductia septelului… Acuzele reciproce, invectivele incepeau sa se tina lant pe avizierele mass-media cu lampi…Tabloul idilic molcom se indreapta incet dar sigur catre mari miscari de mase (..de carne); Sindicatele oilor cu par pe ceafa negociau de zor cu cel al bourilor, porcii metisi nu vroiau sa nu fie parte in proces; Minoritatile nationale gen oaia negra din turma kaki sau kaka precum şi respectabilele gaini nascatoare de pui vii complotau de zor pe la coltzuri de tarlale….Ce mai…stare de implozie-explozie pentru mamaliga autohtona in adevaratul sens al cuvantului.

In acest moment de cumpana lupii s-au decis sa se arunce la inaintare; Care de care mai ogarlit si cu burta lipita de spate de foamea cronica ce i-a macinat prin cotloanele doctrinare, au tinut mare sfat de taina si au pus gand rau turmelor; Vrem si noi halci de copitate, fanetze, cascavaluri, metrese, mergedes-uri, vrem, vrem… rivulutie!. Bine, bine…, a spus staretzul coltos (cu masterat in “dus cu pluta fazani” prin ape adanci) in timp ce se pieptana cu prosopul, ..cum facem sa parem “noutati” cand de fapt suntem aceeasi de cand pamantul (?); Ne miroase prostimea de la o posta ca suntem sangvinari..; Pai sa ne vopsim blana in ceva total nenatural pentru un pradator patentat…eu zic portocaliu..zise unul dintre lupi (alintat cu diminutivul “broscoiul” in cercurile de intimi)…Cireada e manipulabila, plictisita si dornica…Hai sa le insuflam un “wind of change” si da-de punem de-o rocada…

Zis si făcut. Folosind tactica “eu cand voi fi mare vreau sa ma fac Dinu Paturica” , cantand în falset din corzile vocale “pilite” la greu (de ziceai ca sunt hibridati cu mierlele) au reuşit sa preia stafeta de la ciobani. Sa te ti trai neneaca acum… Chiote, artificii, şi mult , mult sange. Da…, s-a trecut de la era tragerii de mameloane la era “postinformationala” vampirica cu extracte proteice direct din vene. Cum adica “sa traiti bine”…ce sunteti proaste dobitoacelor??…astea sunt vorbe de claca si nimic mai mult…!

Si au trecut secundele ca orele, lunile ca anii……Ce faceau copitatele in acest timp…Ei bine urlau, plangeau si-si smulgeau coarnele si parul de pe gambe de dorul timpului “exploatarii” bacilor…de dorul zavoaielor verzi, ierburilor puse pe iarna, sarbatorilor campeneşti, …de sentimentul de ..molcom.

“S-am incalecat p-o sa”…

 

P.S. Daca feed-back-ul acestei “povesti” este suficient de motivant, data viitoare va voi spune povestea cu “Sa trăiti bine cei care nu muriti pana atunci”…

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s