Pax Americana

Sub masca unor valori comune inexpugnabile realitatilor oamenilor obisnuiti au fost puse treptat de-a lungul timpului in scena strategii de impunere a intereselor unilaterale USA, de transformare a acestui stat in unica superputere mondiala, toate evenimentele ultimelor decade fiind ulterior subscrise acestui plan (indeosebi via „duetul” Cheney-Wolfovits).
Continuand rationamentul, etapa 11.09.01 (Twin Towers, NY) a constat intr-una de furnizoare de tertipuri-argumente, ce iata, hocus pocus au aparut la un moment mult prea oportun pentru a nu determina cotramasuri „logice” din mijlocul politicii americane, de lupta cu „terorismul” mondial, generand contestata PAX AMERICANA.

Cum am putea traduce insa intr-un limbaj accesibil marii mase mondiale de contribuabili (din sectiunea „civilizata”) termenii de terorism-teroristi? De exemplu cineva care isi apara la un mod sincer patriotic interesul national (vezi autodeterminarea palestinienilor, kurzilor, afganilor, etc) poate fi considerat terorist? Din perspectiva US raspunsul este unul numaidecat pozitiv. Da este un „terorist” raportat la interesul hegemonist intervetionist… Iar prin contiguitate confera natiunii suverane dreptul de viata si de moarte asupra tuturor, dreptul razboaielor „preventive”. Dar cine/ce confera dreptul USA sa-si aroge dreptul de a impune tuturor, cu de-a sila, destine, parcursuri, modele de viata social-politice?.. Oare dreptul „celui mai tare in pumni din randul gastii golanesti”?! Oare in prezentul nostru evoluat isi mai gasesc locul astfel de rudimentarisme demne de epoca feudala?….

Dar ce (mai) inseamna azi demonetizatele cuvinte democratie, libertate in numele carora cu atat spor se varsa tone de sange nivinovat? Oare inseamna „libertatea” ca dupa enuntarea acestor slogane sa se poata impune liber legile junglei?! Ce norme internationale au indreptatit USA ca pana azi sa „filtreze corectiv” natiuni ca cele ale Irakului, Afganistanului, Libiei, Cubei, Vietnamului, Japoniei ori Panama, exemplele putand continua?! De ce se judeca totul cu doua unitati de masura?…

De fapt consider ca exista o rupere fundamentala intre vointa si doleanta americanului simplu si perena omniprezenta a clasei sale „monarhic” conducatoare; astfel secunda categorie o manipuleaza pe cea dintai exclusiv in interesul sau ingust de casta, pentru prezervarea prin orice mijloace a puterii, excerbarea bunastarii, influentei si persuasiunii sale.
Cred ca principal „vinovat” pentru aceasta predispozitie militarista a (unei parti cel putin a) natiunii americane spre acte infantile de „curaj si tupeu”, in primul rand gandirea simplista asa zis pragmatica de tip cauza-efect, fara filtru psihoafectiv, generat de intrebari gen „si daca”, „de ce”, „cat de mult”, etc. Conform acestei logici absolut toate initiativele yankee sunt indreptatite (prin definitia statutului de suveran), au o logica „logica”, fara a mai fi necesara echivalarea acestora in termeni de civism, umanitate, solidaritate, echitate, adevar, indreptatire, etc.

us-military

Astfel, din aproape in aproape toate initiativele nord-americane ajung sa poate fi explicate prin prisma unui sordid business, „drepturile proprietatii” excedand libertatile si drepturile fundamentale ale omului. La acest mod interpretativ un atac echivalat logistic undeva la 500’000$ inputat (discutabil) organizatiei Al Quaida (vezi 11.09.01) a creat argument complexului militaro industrial US sa replice, via politic, cu o actiune (contra „terorismului global”) echivalenta cu costul intregului razboi din Vietnam….Apare in cele din urma „de nicaieri” disponibilitatea si predispozitia natiunii americane de a merge la razboi (razboaie) in numele democratiei si libertatii, dragele de ele… Dar ca sa comcentram, in aceasta ecuatie „razboiul” genereaza un foarte „legal” sistem de coruptie in si din randurile clasei conducatoare-explotatoare, restul nemaicontand, fiind contabilizat la pierderi colaterale.

Concluzia??! Capitalismul liberal global ne va ingropa pe toti, bogati or saraci… exact cu aceeasi eficienta si nediscriminat.

1=
PLATON

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s