Revista TRIBUNA si vocatia marilor proiecte identitare


Am fost ieri si azi invitat sa particip in Cluj-Napoca la prima editie a Zilelor TRIBUNA, o manifestare aniversara de inalta clasa pentru revista culturala omonima, infiintata la vremea ei cu mari eforturi de catre maestrul Ioan Slavici. Manifestarea s-a dovedit o  buna ocazie de a reuni la o aceasi masa virtuala unii dintre cei mai reprezentativi si promitatori romani (in viata) filologi, filosofi, academicieni, cadre universitare, scriitori, critici literari, oameni de cultura, etc. Dupa pozitiile si comentariile real docte vehiculate pe parcursul acestei sarbatori s-a concretizat saltul valoric remarcabil facut in ultimul interval, putand spune ca revista este pe cale sa devina una dintre cele mai bune publicatii de profil, de genul revistelor CONTEMPORANUL, ROMANIA LITERARA, etc.

In timpul alocat sesiunii dezbaterilor, printre numeroase incitante si de actualitate idei s-au vehiculat: „necesitatea definirii stilului ca si identitate”, „fuga de ritual”, „egalitatea vs identitate”, „schimbarea paradigmei mortii caprei vecinului in moartea vecinului pentru valorificarea caprei” ( 😉 ), „datoria fata de comunitate”, „dezastrul omniprezent in Romania este datorat majoritar unei frivole lipse  de carte”, „nu avem carte historiala”, „falsificarea ierarhiilor de o elita plagiatoare”, „globalizarea, pe fond nu priveste actul de cultura”, „traim un decor post-modernist cu identitate multipla”, „contam pe dreptul la diferenta in concertul existential al popoarelor”, „traim contagiunea deculturalizarii”, „suportam videocratia pe post de pedagogie media”, „invocam dezbinarea scriitorilor (romanilor) dar toti avem un mic of impotriva vreunui asa zis concurent”, „actiuni concertate saboteaza identitatea natiunii”, „mentalitatea de slugi nu ne va ajuta sa facem saltul la statut de natiune de prima mana”.

Au participat la aceasta intrunire elitista, sutinand dezbaterile libere, prezentandu-si cartile si proiectele, polemizand, sau pur si simplu rezonand cu restul participantilor, personalitati publice de genul Academician Nicolae Breban, Academician Alexandru Boboc, Cercet. Constantin Barbu, Prof. univ. Andrei Marga, Aura Christi, Iacob Alutan, Prof. univ. Grigorie Zanc, Raul Weiss, Lucian Perta, Ioana Revnic, Pres.cons.jud.Horea Uioreanu, Vicepres.cons.jud.Vakar Istvan, precum si multi altii. Am inteles si ca manifestarea a fost cu mare atentie scanata de notabilitatile conducerii tarii, mesaje consistente de sustinere venind inclusiv de la Pres. Senat Crin Antonescu.

Absolut toti participantii au constatat cu satisfactie ca actualul manager al revistei Av. dr. Mircea Arman a reusit cu brio sa stabilizeze redactia, situatia si antecedentele conflictuale din trecutul recent, a reusit sa profitabilizeze in termeni economici obiectivul, dar cel mai important lucru, a reusit intr-un timp relativ scurt sa transforme aspectul revistei prafuit-retrograd gasit la instalarea in functie, intr-unul competitiv, atragator pentru literati, pentru oamenii de cultura si consumatorii de literatura. Totodata s-a dovedit ca Pres. Uniunii Scriitorilor Nicolae Manolescu, nu a prestat decat un stangaci act cinic de frustrare, negand aprioric sensul d-lui Arman in fruntea acestul bastion national de cultura. S-a dovedit inca odata ca adevarul, chiar si „cu capul spart”, pana la urma tot iese cumva la suprafata. Nu in ultimul rand managerul si redactorul sef al revistei TRIBUNA s-a consacrat in randul elitelor-valori ce trebuie sa conduca societatea spre elita si valori, prezentand public ultima sa lucrare de referinta, „Metafizica greaca”.

Concluzionez prin a spune ca polul cultural de putere poate fi mutat de pe asa zisul consacrator de valori si cariere, orasul Bucuresti, pe sursele originare-originale ale valorii de esenta pura, cum este si capitala informala a Transilvaniei, orasul Cluj-Napoca. Astfel, printr-o atenta politica a pasilor marunti, inteligent facuti, revista TRIBUNA isi va manifesta in viitor vocatia pentru adevaratele mari proiecte identitare nationale si comunitare.

revista_Tribuna_1

revista_Tribuna_3

revista_Tribuna_4

revista_Tribuna_8

PLATON

sorinplaton

„unul dintre egali”

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Revista TRIBUNA si vocatia marilor proiecte identitare

  1. Pingback: Tribuna a sarbatorit de 34.738 de lei - Ziar de Cluj

Lasă un comentariu