„Cap compas” catre normalitate!


Cu ocazia „Zilei Europei”, in perioada 09-10.05.08 am participat la o dezbatere in Bran-Brasov (Vila Cristal-Hotel Aro) organizata de PES Activists Romania si la care au participat comitetele de initiativa PES Activists din tara alaturi de invitati de marca gen Philip Cordery secretar general PSE, Mircea Geoana pres. PSD, Titus Corlateanu secretar general PSD, Adrian Severin parlamentar UE, Rovana Plumb parlamentar UE, intelectuali de stanga din tara neinregimentati politic, cadre universitare, studenti la Stiinte Politice din Romania si din strainatate, etc.

Subiectele dezbatute s-au cantonat in dezbaterea mai general europeana „Manifesto 2009” (proiect lansat de PES Activists la nivel european prin care PES solicită contribuţia europenilor de rând şi a societăţii civile în elaborarea proiectului politic al Partidului Socialist European pentru alegerile europene din 2009, concentrat pe patru directii principale: Salvarea planetei, Noua Europa Socială, Democraţia şi diversitatea europeană, UE în lume).

Concluzia generala (preliminara) pentru cadrul politic european ar fi ca dreapta pune oamenii unii impotriva altora, de aceea trebuie sa vina PSE cu o oferta de sens contrar, sau cel putin mediatoare (T.Corlateanu). In general discutiile au fost animate, sincere. Au fost si motivate de dorinta de implicare activa a participantilor in actiuni concrete, in elaborarea si implementarea de politici publice sectoriale ce sa promoveze un semnal  palpabil, corect si fair play asupra noii viziunii stangiste europene.

Vis a vis de interventiile invitatilor pot spune sigur ca „tot la a doua fraza” puteam indetifica o tema noua ce sa o comentam la randul sau de sine statator, astfel ca pentru un obsevator tert documentat aceasta dezbatere s-a putut constitui intr-un adevarat atelier-laborator de creatie de unde sa-si poata updata propria baza de informatii, de concepte si idei, iar pe de alta parte sa contribuie la diseminarea viziunii personale asupra subiectelor disecate.

In cateva randuri am intervenit si eu in discutii, totusi voit mai rar pentru a nu inhiba noii veniti si pentru a le da ocazia sa se afirme (spatiu si tonus emotional). Am spus printre altele ca stanga europeana este intr-un momentan declin in Europa vestica pentru motivul principal ca promovatorii de imagine, formatorii de opinie de stanga si-au perfectionat intratat discursul incat dau senzatia de prea politic corect, de artificial, eliminand carisma si emotia sincera ce ar trebui atasata mesajului politic. Cu alte cuvinte degeaba spui adevarurile ca pe o poezie si nu le simti si le aprobi cu toata fibra ta… Astfel ca in conditiile neocrizei mondiale de sistem, a marasmelor de tot felul, a penuriilor, stresului si tensiunii implicite, electoratul de stanga, in fapt majoritatea oamenilor simpli din Europa (si lume) se va lasa distras identitar prin morganaticele apeluri liberale de „self made people” via competitie economica-sociala salbatica (legea junglei de care pe care), ori de conservatoarele idei gen ordine si disciplina cu orice pret pentru pastrarea status qvo-ului social-economic mondial (profund neechitabil).

Am mai cerut sprijin participantilor la actiune sa investeasca cu autoritate si putere organizatia PES Activists, sa o institutionalizeze de sine statator, pentru a ni se creste gradul de receptivitate la publicul tinta, stiind ca de regula romanul este atras exclusiv de adevarurile ce au amorsata putere in spate (ca o promisiune ca doleantele lor ajung unde trebuie si au si ipotetice sanse de solutionare oarecand). In atari conditii am putea sa ne producem in asa fel incat PES Activists sa se constituie intr-o moderna garda pretoriana a principiilor si conduitei de stanga in Romania, ce sa catalizeze mult povestita si inefabil demonetizata modernizare a clasei politice romanesti, ce iata exaspereaza, dezorienteaza cetatenii, orientandu-i ilogic catre potential chiar adversarii existentei lor, liberalismul, crestin democratia, extremismul, ori forme de anarhism.

***

Nu am reusit sa adresez si alte comentarii & intrebari anumitor invitati (din lipsa de timp) asa ca le voi formula aici in blog urmand sa le telefonez destinatarilor solicitandu-le un eventual comentariu tot aici (in blog).

D-lui Philip Cordery

-At Europe grass routs, in this moments the citizens are main in the left or in the right political side?

-Liberal competition issue make assets that left solidarity issue share to masses. Is this right or wrong by and related to your opinion?

-How can you see the finality of the PES Activists actions? Just cheap working hand or some kind of human resource selection tool?

 

D-lui Titus Corlateanu

-Daca reducem competitia liberala ce punem in loc? Ce vom mai avea pentru a putea imparti la mai multi conform doctrinarelor solidaritate si echitate?

 

D-lui Mircea Geoana

-In calitate de „liber cugetator de stanga” consider ca la modul real stanga nu este autentic inregimentata in sistemul mondial capitalist-corporatist de valori, negasindu-si locul de pe pozitii de constructivitate ci mai degraba de pe pozitii distructiviste de contestare. Din pacate lumea este condusa de capital, de „dorinte”, si nu de solidaritate, de „necesitati”. Care este oferta stangii romanesti in cadrul constructiei ofertei stangii europene, ca raspuns la aceste provocari?

 

D-lui Adrian Severin

-Si totusi de ce credeti ca in acest moment pierde stanga „pe capete” in Europa? De ce exista in paralel o criza europeana indentitara profunda si una de sistem? De ce s-a ajuns in situatia ca stanga sa nu poata mobiliza populatia in sensul evitarii unor situatii de referendum ce in actualele conditii ar putea pune in pericol insasi ideea de constructie europeana unita?

-De ce sunt si romanii asa de reticenti si fundamentalist porniti impotriva ideilor de stanga? Sa fie oare cumva Romania o oaza de 100% medii si mari patroni? Sunt cumva cei 90% cetateni ai Romaniei masochisti? Chiar se poate sa ni se fi pervertit intratat spiritul de conservare? …Ori populatia are nevoi ce ar putea fi sustinute de stanga dar inca nu au indetificat stanga „de fond” caruia sa i se adreseze si care sa-i reprezinte, „cei de forma” devenind din ce in ce mai ambigui?

 

D-nei Rovana Plumb

-Cine-ce opreste totusi femeile din Romania sa se afirme de pe pozitii de competenta si concurentialitate fair cu barbatii? Chiar o fi nevoie de promovarea feminismului cu „fatza de stanga”, ce sa se constituie apoi intr-o discriminare pozitiva? Chiar credeti ca femeile sunt oprite sa se afirme in aceeasi masura ca si barbatii? Oare aceasta discriminare pozitiva nu vine sa contrazica principiul fundamental al social democratiei moderne referitor la egalitatea de shanse? Sa fii mai egal decat egalii nu mi se pare tocmai corect…

Cam atat. Astept parerea dvs. eventual sa va faceti cunoscuta intentia de a va adauga competenta si motivatia PES Activists Romania, unei noi forme de a face si promova politica in tara.

1=

also

Sorin PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la „Cap compas” catre normalitate!

  1. Interesanta actiune, numai ca in campanie lumea este acum preocupata sa adune cat mai multe voturi din toate partile. Este un semn de intrebare pentru stanga ceea ce se intampla acum in Europa, n-ar trebui sa piarda teren avand in vedere situatia cam in toate tarile europene.
    D-na Rovana Plumb este presedinta Organizatiei Nationale a Femeilor din PSD si a organizat multe actiuni si evenimente pentru egalitatea de sanse si probleme specifice femeilor din Romania.

    Apreciază

  2. Gabriela Savitsky zice:

    nraducanu,

    fiecare intelege cum ii convine. Asa este, dar poate ca stiu eu mai bine niste lucruri…

    Apreciază

  3. nraducanu zice:

    Interesant. Regret ca nu am putut lua parte. Totusi mi se pare cam mica asistenta in sala, date fiind personalitatile de la masa prezidiului. S-a discutat in romaneste sau in engleza (in care caz asta ar explica numarul redus al participantilor). Consider intrebarile pe care le-ati pus si cele pe care intentionati sa le mai puneti, oportune si necesare pentru clarificarea atitudinei PSD in spatiul mai vast al stangii romanesti si europene. V-as ruga sa ne spuneti ceva mai mult din cele declarate acolo de d-nii Cordery, M.Geoana si Ad. Severin.
    @Gabriela Savitzky. Inteleg din cele de mai sus ca nu d-na R. Plumb a ridicat problema feminismului de stanga acolo, ci aceasta este tocmai una din problemele pe care dl. Platon intentioneaza sa le-o puna dansei.

    Apreciază

  4. Gabriela Savitsky zice:

    Sorine,

    unii cu munca, alţii cu distracţia! 🙂
    Îţi mulţumesc pentru invitaţie. Am deschis-o târziu dar şi dacă aş fi deschis-o mai devreme, tot aia era. Mi-ar fi făcut o enormă plăcere să vă întâlnesc. Şi mai ales să adresez întrebări. Motivul pentru care nu am putut să dau curs invitaţiei tale care mă onorează sunt penibile şi jenante. Banii.
    Poate altă dată.
    o relatare interesantă.
    Mi-a reţinut atenţia aserţiunea Rovanei Plumb conform căreia stânga feministă „frizează” discriminarea pozitivă. Şi că nu ne împiedică nimeni să ne punem în valoare. Are dreptate. Pe mine nu mă poate împiedica nimeni şi nimic să scriu adevărul meu.

    Îţi mulţumesc! O săptămâna fertilă!

    Apreciază

  5. ina bixade zice:

    Of, Mr. Platon, mai da-o-ncolo de politica, mai bine vino de ma viziteaza, am adaugat un Later Edit nr 2 la ultimul meu post:) Au revoir!!!

    Apreciază

Lasă un comentariu