Am primit o leapsa peste cap..


…de la amicul meu internaut CEPECA, cu ordinul-rugaminte sa intru in rand si sa incerc un brain-storming vis a vis de sansele si nesansele de a ne pricopsi cu unul sau altul dintre candidatii la presedintie… Partitura, in varianta mea dirijorala arata cam asa:

105-z144man

Basescu, prin alegerea sa ca presedinte via un vot negativ la adresa fostului regim, continuator a valorilor ante ’89 by the way, a reprezentat un curent revansard in populatie. Dar promisiunile electorale nu au fost duse la indeplinire pentru simplul motiv ca au fost false din start, marinarul nostru facand parte integranta-funciara din sistemul ce-l  contesta..Dansul a combatut oamenii si nu viciile, ca atare azi perfectionandu-le.. Ei bine ulciorul nu merge de doua ori (de trei ori, daca luam in considerare si „accidentul” cu revocarea) la apa..

Geoana este omul bun in locul si timpul nepotrivit.. Il cunosc bine „din interior”, o vreme incercand fara succes sa-l consiliez.. MG are un talent nebun in a se afla tot timpul in contratimp, deci pe piciorul gresit.. iar poporul nostru rudimentar si „din topor” nu este prea sensibil la abilitati si reglaje de finete. Cred ca ar reprezenta cel mai politic-corect si deontologic Romania vis a vis de terti, dintr-o postura ipotetica de presedinte si asta cu atat mai mult cu cat are ca suporteri lobbiuri evreiesti majore din US..Dar ma repet.. nu poti defila cu Lacul Lebedelor cand poporul respira manele si Brauletzul..Aceste calitati-asteptari „nu se coroboreaza” prea bine intre ele…

Oprescu este un luptator, undeva pe tipologia lui Basescu (daca nu ma insel sunt amandoi scorpioni ca zodie), beneficiind de doua avantaje majore: primo..ultima sa competitie politica a terminat-o castigator, deci vine de pe un trend crescator, iar secundo.. omul nu a avut timpul si ocazia sa-si dea prea mult cu firma in cap, cum a facut-o „tizul” sau, matelotu’.. Oamenii vor tinde sa-l aleaga dintr-un mix de spirit paternalist, unul revansard, unul de spirit accesibil, unul de adoratie din panoplia caciulii in maini la consult in spital in fata medicului curant, unul din empatie populara cu gura bogata neaosa si nu in ultimul rand cu agitarea unui populism conjunctural de bravada (similar celui prin care Basescu a ajuns cu „arde-i pe corupti” la timona natiunii)..

Pentru Antonescu nu pot sa spun decat ca e un tip cool si atat. E fad..cu aplecare pe multa forma si putin fond. Pe undeva mi se par false accentele lui bataioase, cu atat mai mult ca CV-ul nu-l califica pentru reprize de ring. Si aici nu mai vorbim ca mai nimic din ce a facut pana acum nu-i poate servi ca argument in demersul de a se prezenta cel mai cel. Poate ca daca ar fi aparut chiar acum pe firmament ar fi rupt gura targului, dar nu asa. Omul nostru nu a venit din neant, pe un cal alb, ci este parte constituenta activa a clasei politice pe care fundamental „azi” o critica. Ba mai mult, nu poti asocia nimic notabil, bun sau rau cu brandul sau politic si de imagine. Iar a avea ca unica strategie electorala si a presta pe post de „sula din coastele celorlalti”, mi se pare mult prea putin.. Uite pentru nisa la care tinteste d-ul Antonescu mi s-ar parea de zece ori mai bun si indicat candidatul Remus Cernea, pe care il cunosc tot personal..Un om cult, cu o inteligenta sclipitoare, creativa, un luptator prin definitie, un om mai din popor decat Antonescu…, un societar civic cu rezultate si multe altele. Nu cred ca Antonescu se va califica la turul doi, iar daca o face voi banui societatea de alienare majora.

Concluzionand, obiectiv ordinea de calificare la urne dupa primul tur, dupa mine va arata asa:

1-2 Oprescu- Geoana,

3 Basescu,

4 Antonescu.

Parerea mea monserilor..Parerea mea poate naiva..dar poate nu.. 😉

Am sa-mi permit sa avansez leapsa virtuala in continuare fostului presedinte d-ul Ion Iliescu, fostei consiliere a d-lui Geoana, d-na Ana  Birchall, d-nei europarlamentar Corina Cretu, d-lui intelectual militant de stanga Radu Negru, site-ul Degeabatologie, site-ul militant Red Pelikan, site-ul „unui liberal de stanga, Roxana Iordache si atat, site-ul cetateanului Anon(im), Forumului Cafeneaua Politica,consilierei lui Emil Boc, Andreea Vass, fostului prim ministru, d-lui Adrian Nastase.

1=
PLATON

Despre SorinPLATON

...a ordinary guy in such a complicated word...
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Am primit o leapsa peste cap..

  1. N. Raducanu zice:

    Stimate domnule Platon,
    Te rog sa ma scuzi, dar abia astazi am parcurs blogul d-tale, in care imi dai o “leapsa” in legatura cu preferintele mele la apropiata alegere a presedintelui tarii. Aprecierile d-tale in legatura cu cei patru candidati imi par in general corecte, dar nu mai este momentul unei evaluari echidistante si nepartinitoare a acestora. Dupa patru ani in care Basescu s-a luptat cu guvernele, reusind totodata sa impinga tara in cea mai grava criza din istoria sa (incomparabila ca duritate cu cea a altor tari din UE), primul raspuns la intrebarea care ar fi omul potrivit pentru urmatorii 5 ani la Cotroceni, nu poate fi decat : In nici un caz Basescu! Este necesar ca, in fine, sa vina la carma statului si un intelectual capabil a se descurca cu usurinta in problemele complicate ale relatiilor internationale si a se impune prin cultura si competenta sa in ochii celorlalti sefi de state, un om onest ce pune interesul public inaintea interesului personal si al membrilor familiei sale, o persoana capabila, prin ponderarea sa, sa joace rolul de arbitru intre fortele politice divergente, iar nu cel de atatator al conflictelor intre partide si persoane.
    Nu ma pot pronunta in ce masura fiecare dintre ceilalti candidati pot indeplini aceste cerinte minimale, dar infrangerea lui Basescu la aceste alegeri mi se pare o conditie sine qua non a reintrarii tarii in normalitate. Insa in punerea in balanta a calitatilor si lipsurilor celorlalti trei aflati in cursa, este de luat in considerare si pozitia lor in spectrul politic : la stanga sau la dreapta. In aceasta privinta nu trebuie privit exclusiv individul aflat in competitie (Geoana, Antonescu sau Oprescu), ci si locul pe care partidul ce l-a propus il ocupa in spectrul politic. Cu exceptia lui Basescu, care se considera pe sine avand o gandire infailibila, cei din jurul lui trebuind doar sa-i indeplineasca ordinele, ceilalti trei candidati mi se par a fi sensibili la sfaturile unor specialisti sau a unor oameni cu experienta in munca politica, chiar si din alte partide. Iar acest lucru este deosebit de important pentru refacerea prestigiului functiei prezidentiale intr-o democratie parlamentara, functie grav deteriorata prin prestatia actualului presedinte in ultimii 5 ani.
    In orice caz, vazand si comportamentul in politica si in viata personala a unor presedinti din alte tari, as acorda votul meu candidatului celui mai de stanga partid. Desigur ca s-ar putea spune ca nici unul dintre partide, si nici chiar candidatul independent, nu au dovedit ca indeplinesc criteriile unei stangi clasice. Dar este tarziu sa ne vaicarim acum despre aceasta lipsa, ce i-ar putea face pe unii sa nu se duca sa voteze. A absenta de la vot sub diverse pretexte, este astazi antipatriotic, este un sprijin dat involuntar fortelor cele mai reactionare.
    N. Raducanu

    Apreciază

  2. SOCRATE zice:

    In acest moment este foarte greu sa te pronunti in legatura cu personajul politic care va castiga alegerile prezidentiale. In urma cu ceva timp avansam pe propriul blogg in legatura cu alegerile din SUA cine va fi viittorul presedinte.Eram sigur de Obama in urma cu cel putin sase luni pana la votul final.Din analiza pe care am facut/o si pe care inca nu o fac publica reiese ca lupta este destul de stransa si ca in Romania in actualul context va castiga cel care va face cele mai inteligente miscari. Este pentru prima data in istoria alegerilor prezidentiale cand actorii politici candidati la alegerile prezidentiale pornesc aproape toti cu aceleasi sanse.Intr/un sondaj efectuat voturile erau aproape egal distribuite intre candidati.Analiza completa va fi publicata pe blogg cu doua saptamani inainte de alegeri.

    Apreciază

  3. Pingback: Cu leapşa prezidenţiabililor prin blgosferă: Băsescu e înger şi demon, Crin Antonescu e sărac şi cinstit, Oprescu e miştocarul de serviciu, iar Geoană are şanse, dar nu în România « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opini

  4. @Sorin Platon. M-ai pricopsit cu leapşa asta!

    Băsescu, pentru că fură: e el însuşi o fraudă.

    Geoană n-ar avea decât şansa votului negativ şi nu s-ar deranja prea mulţi pentru el.

    Antonescu are la ora actuală şanse să câştige, dacă intră în finală cu Băsescu, pentru că are trend ascendent – PNL face acum jocurile în Parlament şi vine în întâmpinarea revendicărilor sociale cu moţiunea de cenzură: căderea guvernului Boc va fi o lovitură de imagine pentru Antonescu, imaginea învingătorului anticipat. Dacă PSD nu susţinea moţiunea de cenzură, Geoană ar fi prăbuşit ca imagine, aşa că trebuie să stea la trena PNL.

    Avantaj Oprescu. Multe voturi transpartinice. Mare atu electoral: a spart mafia lui Băsescu la Bucureşti (parcări, borduri, asfalturi, etc.). Singura lui problemă e să depăşească turul I. În finală, îl bate rău pe Băsescu. E popular, dar nu e vulgar.

    Apreciază

  5. der zice:

    la voi nu se alege ci se numeste un presedinte! din ce citesc sau aud in general pe la romani sinteti aerieni rau de tot. au ajuns si cehii sa rida de voi numindu-va americanii europei si nu fara motive. cind da omul de voi ramine cu impresia ca traiti pe alta planeta unde exista deasemenea o tara care se numeste romania. indiferent cine vine spunind ca va lasa pe voi sa alegti pe cineva va face ce-i spun stapinii din vest asa ca nu vad motivul agitatiei. poate n-ai stiut dar 80% din legi vin de la capetele seci de vest iar cind se va pune in aplicare porcaria lor de constitutie efectiv localul devine zero absolut. o sa aveti doar un fel de vataf. acum va veni un om de treaba de-al vestului unul de ala care inainte sa va ia gitul o sa va plinga de mila si o sa va mingiie pe cap. meritati din plin tot ce vine pentru ca toti ati ajuns niste servitori prosti si d-aia va calca astia in picioare! si cind te gindesti cine mori de ciuda! boii vestici.

    Apreciază

  6. acspot zice:

    @ Sorin

    Felicitari pentru articol. Mi se pare cu atat mai interesant cu cat acest mesaj vine de la Cluj. Poate din cauza aceasta caracterizarea domnului Oprescu este atat de buna, mult mai buna decat se vad lucrurile de la Bucuresti, principalul sau fost bazin politic.

    Domnul Oprescu a ratat sa isi foloseasca la potential maxim sansa de a se remarca ca primar. Primaria Bucurestiului, jucata corect, asa cum a facut-o matelotul tarii, poate sa te duca la varf. Sau poate sa te coboare.

    Ca cetateam la Capitalei, nu simt abilitatile domnului Oprescu ca primar; iar CV-ul de doctor de la Universitar, ma duce cu gandul la alt mare intelectual care a dezamagit in postura de om politic.

    Lucrurile la nivel national sunt mult mai simple. Scanadalurile si denunturile argumentate ajung mai greu la mase. Din cauza aceasta dl. Basescu nu are imaginea atat de alterata pe cat le place sa creada adversarilor.

    Lapusneanu de moda noua poate servi celor multi capul unui Motoc pentru a le (re)castiga simpatia.

    In alta ordine de idei, Antonescu, din cauza alterarii interne a PSD-ului, poate beneficia de tradari interne ale feudelor locale, care pentru a-si asigura viitorul, pot negocia voturi in teritoriu pentru liberal.

    Nu in ultimul, pe fondul apatiei si absentei electorale, alianta cu UDMR, cel mai disciplinat electorat din Romania, cantareste enorm zilele acestea.

    Indraznesc sa afirm ca o mare parte din voturile castigate de doctor, care insa nu are sanse reale sa se califice in turul 2, vor merge catre PNL, alternativa la PDL.

    Personal vad o batalie Basescu – Antonescu.

    Nu mai este mult si aceste speculatii vor fi testate!

    Apreciază

  7. Cepeca zice:

    Ma bucur ca ai raspuns. Ca de obicei suntem pe aliniamente diferite. Bafta in continuare.

    Apreciază

  8. Radu Humor zice:

    1. Crin Antonescu, pentru corectitudine si prestanta intelectuala.
    2, Sorin Oprescu pentru iscusinta de a fi castigat Primaria Capitalei, inca nemutata din Bucuresti 😉
    3. Mircea Geoana pentru sustinerea si impunerea lui pe plan international .
    4. Basescu Traian , pentru ca, macar de forma, a condamnat comunismul .

    Apreciază

Lasă un comentariu